ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ

Γνωρίζετε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται χρηματική νοοτροπία; Ξέρετε ότι μπορεί να είναι ο ΚΥΡΙΟΣ λόγος που δεν κερδίζετε όσα θα θέλατε;

Εάν όχι, είστε τυχεροί γιατί σήμερα θα σας εξηγήσω τι είναι η χρηματική νοοτροπία και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τους οικονομικούς κυρίως στόχους μας.

Όπως ξέρετε, δεν πιστεύω σε λογικές του τύπου «προσεύχομαι και θα συμβεί», τουλάχιστον όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Αντιθέτως, όταν πρόκειται για την αλλαγή της νοοτροπία σας γύρω από τα χρήματα, πιστεύω πώς είναι άκρως σημαντικό να σκεφτείτε πιο βαθιά και με ευρύ τρόπο. Όπως πολλοί πριν από μένα έτσι κι εγώ έχω δουλέψει πολύ γύρω από τη νοοτροπία μου με τα χρήματα, πράγμα που είχε τεράστιο αντίκτυπο και έκανε μεγάλη διαφορά στα οικονομικά μου. Είτε πρόκειται απλώς ότι βλέπω τα χρήματα με έναν θετικότερο τρόπο ή ότι σκέφτομαι διαφορετικά γι’ αυτά. Θα ήθελα να κρατήσετε ανοιχτό το μυαλό σας και τη στιγμή που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε μένα» σας ενθαρρύνω να σταματήσετε την αρνητική φωνή στο κεφάλι σας, γιατί αν νομίζετε ότι κάτι δεν είναι δυνατό για σας, τότε αυτό γίνεται πραγματικότητα. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας για τα χρήματα.

Ας ξεκινήσουμε με τη σχέση σας με τα χρήματα. Θυμηθείτε, πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας – κανένας άλλος δεν πρόκειται να το δει και θα κάνετε πραγματική διαφορά εάν ανοιχτείτε στον εαυτό σας.

Όταν μιλάμε για χρήματα, συνήθως έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις σχετικά με αυτά. Στην Ελλάδα θεωρούμε αγενές ή ταμπού να μιλάει κάποιος για χρήματα ακόμα και με τους κοντινούς του ανθρώπους. Ή μπορεί και να πιστεύουμε ότι θα μας «ματιάσουν», θα μας «γκαντεμιάσουν» κλπ. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πανικό, αρνητισμό ή να συνεχίζετε να έχετε ανησυχία για τα χρήματα.

Το πώς σκεφτόμαστε για τα χρήματα ξεκινάει από όταν είμαστε μικροί. Υιοθετούμε απόψεις και αντιλήψεις από όλους γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών μας. Αργότερα βάζουμε τις απόψεις αυτές στο δικό μας σύστημα πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, είχε ειπωθεί ποτέ στο σπίτι σας καθώς μεγαλώνατε, οποιαδήποτε από αυτές τις φράσεις;

• «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα»

• «Πρέπει να δουλέψετε σκληρά για να κερδίσετε χρήματα»

• «Μην χαλάτε ό,τι δεν έχετε»

• «Να είστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχετε»

• «Ο χρόνος είναι χρήμα»

Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, υιοθετούμε τις πεποιθήσεις όσων ακούμε. Ας δούμε λοιπόν τη δική σας ιστορία χρημάτων …

Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις σας από τα χρήματα;

Ποια ήταν η κατάσταση των οικονομικών της οικογένειάς σας; Ήσασταν ευκατάστατοι; Είχατε οικονομική άνεση; 

Τι αισθάνεστε ή τι λέτε στον εαυτό σας όταν βλέπετε έναν πλούσιο άνθρωπο;

Τώρα, θέλω να κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με τα πρότυπα που αναδύονται εδώ και πώς τα πράγματα που έχετε δει, ακούσει ή βιώσει μπορεί να σας έχουν επηρεάσει για το πώς σκέφτεστε ή συμπεριφέρεστε προς τα χρήματα. Μπορεί μια συμπεριφορά σας να είναι ότι είστε σπάταλη, όταν αποκτάτε χρήματα, αμέσως σκέφτεστε τον τρόπο να τα ξεφορτωθείτε ή το αντίθετο τα κρατάτε κρυμμένα για να μην τα χάσετε. Το υγιές είναι κάπου στη μέση, να γνωρίζουμε δηλαδή πότε χρειάζεται να τα ξοδέψουμε και πότε να αποταμιεύσουμε.

Αν κάποια από αυτές τις σκέψεις που γράψατε ήταν αρνητικές, σας προσκαλώ να γράψετε το ακριβώς αντίθετο σε μια πρόταση π.χ. «Δεν μας φτάνουν τα χρήματα ή Δεν έχω αρκετά» γράφουμε το αντίθετό τους «Έχω αρκετά χρήματα ή Τα χρήματα είναι στο δρόμο τους προς εμένα ή Όταν επενδύω πάντα κάνω απόσβεση εις διπλούν». Και πάει λέγοντας.

Αυτές είναι θετικές επιβεβαιώσεις για να προγραμματίσετε το μυαλό σας προς τη χρηματική επιτυχία που θέλετε – αρχίστε να τις πιστεύετε, έτσι ώστε να αρχίσετε να δράτε διαφορετικά! Αλλά θυμηθείτε, πρέπει να τις δείτε και να τις διαβάσετε πολλές φορές! Γράψτε τες σε αυτοκόλλητες σημειώσεις παντού μέσα στο σπίτι σας, προσθέστε τες ως φύλαξη οθόνης στο κινητό σας και βάλτε μια ειδοποίηση 3 φορές την ημέρα στο τηλέφωνό σας για να διαβάζετε αυτές τις δηλώσεις, εγώ το κάνω αυτό ακόμα και σήμερα!

Χρειάζεται δουλειά και πρακτική εξάσκηση, αλλά εσείς έχετε τη δύναμη να ελέγχετε τις σκέψεις σας και να τις αλλάζετε. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι σκέψεις σας είναι θετικές γύρω από αυτό που θέλετε να έχετε περισσότερο. Όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να το σκέφτεστε και περισσότερο. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στα χρήματα που μας λείπουν, σε αυτά που δεν έχουμε τότε η εντολή που δίνουμε στο μυαλό μας είναι να σταματήσει να ψάχνει για τρόπους γιατί απλούστατα έχουμε στρέψει την προσοχή μας στο άδειο ταμείο μας, ενώ εάν εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτά που θέλουμε να αποκτήσουμε (οικονομικοί στόχοι) τότε δίνουμε την εντολή στο μυαλό μας να ψάξει να βρει τρόπους για να τα αποκτήσουμε.

Έτσι, αν σας έρθει κάποια από αυτές τις αρνητικές σκέψεις γύρω από την επένδυση ή την απόκτηση των χρημάτων, είναι σημαντικό να την αναγνωρίσετε και να τη σταματήσετε αμέσως, αντικαθιστώντας την με την αντίθετη θετική της. Για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να νιώθετε ότι απλώς λέτε ψέματα στον εαυτό σας, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, εσείς να επιμένετε σε αυτό. Επιλέξτε να μην πιστεύετε ό,τι σας λέει το μυαλό σας, αλλά ό,τι του λέτε εσείς!

Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά ποτέ κανείς δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήθελε σκεπτόμενος αρνητικά για τα χρήματα, έτσι να επιμένετε σε αυτό και θα δείτε σοβαρή αλλαγή και στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα χρήματα αλλά κυρίως θα αλλάξει η στάση σας και ο τρόπος με τον οποίο κυνηγάτε τους οικονομικούς σας στόχους.

Απάντηση