5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΑΣ

Πόσοι και πόσες από εσάς έχετε ακούσει γι’ αυτό που όλοι οι ειδικοί του marketing λένε και ξαναλένε; Ότι δηλαδή πρέπει να αναπτύξετε τον παράγοντα Know – Like – Trust με το κοινό σας (να σας γνωρίσουν – να τους αρέσετε – και να σας εμπιστευτούν) δημιουργώντας περιεχόμενο αξίας γι’ αυτούς. Φαντάζομαι αρκετές.

Είμαι σίγουρη, επίσης, πως έχετε ακούσει ότι προκειμένου να πουλήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας στο κοινό σας θα χρειαστεί πρώτα να σας εμπιστευτεί. «Ναι, αλλά πώς είναι δυνατόν να με εμπιστευτούν οι ακόλουθοι μου από τη στιγμή που δεν με έχουν γνωρίσει προσωπικά;» θα με ρωτήσετε… Σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση θα απαντήσω μέσα από το άρθρο.

Πρώτα από όλα θέλω να σταματήσετε το κυνήγι του θησαυρού! Ναι, καλά διαβάσατε. Πολλοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα κάνουν ένα λάθος το οποίο τους στοιχίζει πολύ. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ ο άνθρωπος που τους δίνει τα χρήματά του, όσο το ποσό που θα εισπράξουν εκείνη τη στιγμή. Και αυτή είναι λάθος νοοτροπία. Αργά ή γρήγορα αυτός ο επιχειρηματίας θα αποκτήσει το παρατσούκλι του «ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΥ» και από στόμα σε στόμα με μαθητική ακρίβεια η καριέρα του θα λήξει. Κανένας δεν θα τον εμπιστεύεται και ούτε θα τον συστήνει σε δικούς τους ανθρώπους. Λογικό, έτσι δεν είναι;

Φυσικά, δεν εννοώ να μην κυνηγάτε τους οικονομικούς σας στόχους. Aυτό που σας λέω είναι να δώσετε προσοχή και έμφαση στον συνάνθρωπό σας. Να συμπεριφέρεστε στο κοινό σας με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να συμπεριφέρονται και σε σας.

Έχοντας, λοιπόν, κάνει ένα βήμα πίσω από το κυνήγι, πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς μπορείτε με έντιμο και αξιοπρεπή τρόπο να αποκτήσετε πρώτα την εμπιστοσύνη του κοινού σας και έπειτα να αυξήσετε τις πωλήσεις σας μέσω του διαδικτύου και τα κοινωνικά μέσα.

Να επισημάνω ότι τους κανόνες που θα διαβάσετε παρακάτω εγώ η ίδια τους τιμώ σαν ευαγγέλιο και φυσικά τους τηρώ και τους εφαρμόζω, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις αξίες μου, πρώτα από όλα σαν άνθρωπο και μετά σαν επιχειρηματία.

Κανόνας 1: Να είστε ορατοί!

Τώρα πια ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια εποχή όπου οι καταστάσεις έχουν υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να λειτουργούν μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να δουλεύουν. Είναι επίσης γνωστό ότι πρέπει πλέον να είμαστε φανεροί και ορατοί ως το πρόσωπο της επιχείρησής μας, είτε στην ιστοσελίδα μας είτε στα διάφορα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα χρησιμοποιούμε περισσότερα από ποτέ. Κάποτε, όταν οι αγορές ήταν ανοιχτές και ο πελάτης μας μπορούσε να έχει άμεση επαφή μαζί μας, είχαμε τα περιθώρια ή την επιλογή να μη δώσουμε τόση σημασία στη διαδικτυακή μας εικόνα, και μπορούσαμε να «κρυφτούμε» πίσω από μία απρόσωπη σελίδα στο διαδίκτυο (εάν είχαμε μία).

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αλλάξει ριζικά. Αρχικά έμαθαν να εμπιστεύονται τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου κάτι που πριν τον Covid-19 δεν θα έκαναν εύκολα. Και δεύτερον έχουν πλέον ανάγκη ή και την απαίτηση, από τη στιγμή που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν κάτι από το διαδίκτυο να γνωρίζουν και τον επιχειρηματία που προσφέρει την κάθε υπηρεσία. Έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο να τον συμπαθήσουν, να τον εμπιστευτούν και να αισθανθούν σιγουριά προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά.

Κανόνας 2: Να είστε αυθεντικοί!

Μη φοβάστε να δείχνετε τον αληθινό σας χαρακτήρα, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές είτε έχουμε φυσικό κατάστημα είτε διαδικτυακό ο κόσμος αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες από αληθινούς ανθρώπους. Εσείς θα αγοράζατε κάτι από μία ιστοσελίδα που δεν μπορείτε να δείτε το πρόσωπο του επιχειρηματία ή να έχετε τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του; Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ, δεν θα αγοράζατε από αυτόν τον άνθρωπο αλλά από κάποιον που γνωρίζετε, σας αρέσει η συμπεριφορά του απέναντί σας και αισθάνεστε τη σιγουριά ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα σας κλέψει ή κοροϊδέψει. Κι αν τυχόν πέσετε έξω, ξέρετε ποιος είναι, έχετε τρόπο επικοινωνίας μαζί του και μπορείτε να του ζητήσετε να λύσει όποιο θέμα προκύψει.

Κανόνας 3: Να είστε ειλικρινείς!

Μην υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να παραδώσετε, μη λέτε ψέματα, μην παριστάνετε κάποιον που δεν είστε! Εάν είστε στο ξεκίνημά σας πείτε το! Δεν είναι ντροπή, όλοι μας από κάπου ξεκινήσαμε. Αντιθέτως, όταν ξεκινάμε και λόγω μικρής εμπειρίας μπορείτε να αρχίσετε με συμβολικές τιμές στις υπηρεσίες σας. Έτσι, δίνετε στο κοινό σας την ευκαιρία να σας γνωρίσει και να σας εμπιστευτεί, την ώρα που εσείς κάνετε μαζί τους την εξάσκησή σας και βήμα-βήμα αποκτάτε τις εμπειρίες σας. Δεν είναι ντροπή να λέτε την αλήθεια, ντροπή είναι να λέτε ψέματα και ο πελάτης σας να το ανακαλύπτει εκ των ύστερων. Έτσι, αντί να προχωρήσετε και να αναπτυχθείτε, μπορεί να σας κοστίσει όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει και να σας καταστρέψει το όνομα.

Κανόνας 4: Να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του κοινού σας και να τις καλύπτετε!

Να ακούτε αυτά που σας λέει το κοινό σας και να τους παρέχετε αυτά που ζητούν. Ένας τρόπος να κάνουμε κάποιον να μας εμπιστευτεί είναι ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ, να συμπάσχουμε με το πρόβλημα του και να τον βοηθήσουμε. Εξάλλου, ως επιχειρηματίες έχουμε τη λύση σε κάποιο πρόβλημά του ή έχουμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να τον βοηθήσουμε. Ακούστε προσεκτικά αυτά που σας περιγράφει, μην τον διακόπτετε, δώσετε του την ευκαιρία να εκφράσει τις ανάγκες του και αν έχετε τη λύση (προϊόν ή υπηρεσία) τότε μπορείτε να τον ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ και όχι να του την πουλήσετε. Δώστε του τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν θέλει να αγοράσει ή όχι. Όταν ακούμε τον συνάνθρωπό μας ουσιαστικά του δείχνουμε ότι τον σεβόμαστε, και όταν κάποιος μας δείχνει σεβασμό τότε τον εμπιστευόμαστε. Όταν του δίνουμε χωρίς να ζητάμε, του δημιουργούμε την αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Κανόνας 5: Μη φέρεστε σαν αρπακτικά!

Να έχετε καλή καρδιά και να δείχνετε κατανόηση στον συνάνθρωπό σας. Ίσως να μην μπορεί να αγοράσει από εσάς εκείνη τη δεδομένη στιγμή για Χ,Ψ λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράσει στο μέλλον, ούτε σημαίνει ότι δεν του αρέσετε, και φυσικά δεν είναι καν λόγος για να ψυχρανθείτε μαζί του.  Αντιθέτως όταν δείχνετε κατανόηση και σέβεστε τις επιθυμίες του θα τον κάνετε να σας εκτιμήσει και να σας εμπιστευτεί ακόμα περισσότερο. Όπου μπορείτε να βοηθήσετε κάντε το, μην ανησυχείτε για τα χρήματα, θα έρθουν. «Κάντε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό» που έλεγε η γιαγιά μου. Η καλοσύνη θα επιστρέψει πολλαπλάσια γιατί ο άνθρωπός που θα βοηθηθεί θα πει σε όλον τον κόσμο τα καλύτερα για σας με αποτέλεσμα το όνομά σας να φτάσει ως την άκρη της γης.

Δεν σας λέω να μην είστε επαγγελματίας και να δίνετε όλα σας τα προϊόντα δωρεάν. Ελπίζω να μην παρανοήσετε αυτό που λέω, είμαστε επιχειρηματίες και ζούμε τις οικογένειες μας από τις επιχειρήσεις μας. Εσείς θα ορίσετε τι μπορείτε να προσφέρετε δωρεάν και τι όχι. Ωστόσο αυτό που χρειάζεται για να σας εμπιστευτεί το κοινό σας είναι πρώτα απ’ όλα να είστε ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Όσοι και όσες θέλετε να με δείτε να εφαρμόζω ζωντανά αυτά που σας γράφω μπορείτε να έρθετε στην όμορφη παρέα μας, στην κλειστή ομάδα μας στο Facebook “ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ 4%”.

Απάντηση