ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τα γεγονότα της καθημερινότητας και να συνεχίσουμε με τις καθημερινές μας συνήθειες αγνοώντας τη γνώση που έχουμε λάβει από όλους τους ειδικούς στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της χρονοδιαχείρισης. Και ποια είναι αυτή η γνώση; Ότι είναι απαραίτητο να έχουμε πρόγραμμα και να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και την επιχείρησή μας για να τους πετύχουμε και να εξελιχθούμε.

Γιατί όμως; Γιατί αφήνουμε μια σημαντική πληροφορία να πάει χαμένη και δεν τη βάζουμε αμέσως σε εφαρμογή; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πελάτες μου έχουν πει «Το είχα ξανά ακούσει αυτό με την χρονοδιαχείριση αλλά δεν το εφάρμοζα ώσπου μου το τόνισες εσύ». Ίσως να φταίει ο τρόπος μετάδοσης του ατόμου εκείνη τη στιγμή που να μην σας είχε κάνει κλικ. Ίσως χτύπησε το τηλέφωνο και σας απόσπασε την προσοχή και μετά ξεχαστήκατε. Ή μπορεί να σας φάνηκε βουνό το γεγονός ότι χρειάζεται να υιοθετήσετε διαφορετικές συνήθειες και να ξεβολευτείτε από μια ρουτίνα που είναι άνετη, ίσως υποσυνείδητα δεν θέλετε να αλλάξετε αυτό που ξέρετε τόσο καλά. Κι ας είναι πολλές φορές η κατάσταση που ζούμε ένα χάος. Κι ας διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή την κατάσταση, ωστόσο δεν κάνουμε όσα χρειάζονται για να βγούμε από αυτήν μόνο και μόνο επειδή απαιτείται επιπλέον ενέργεια και προσπάθεια, που ίσως τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ή πρόθυμοι να κάνουμε για Χ, Ψ λόγους.

Στην πραγματικότητα όμως μόνο αυτοί που, εξαιτίας των συνθηκών ,έχουν φτάσει στα όρια θα είναι πραγματικά πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για τις αλλάξουν. Και τότε μόνο θα κάνουν την προσπάθεια και θα βάλουν σε εφαρμογή αυτήν τη γνώση που ήδη έχουν.

Καταλαβαίνω ότι η εισαγωγή αυτού του άρθρου είναι μακροσκελής. Ήθελα, όμως, να περιγράψω αυτό που μας συμβαίνει υποσυνείδητα και ενώ γνωρίζουμε τη λύση, δεν κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμόσουμε. Εάν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που σαμποτάρει την προσπάθειά μας να μπούμε σε πρόγραμμα και να βάλουμε τη ζωή μας σε μία υγιή ισορροπία τότε συνεχώς θα κάνουμε κύκλους και θα πέφτουμε στην ίδια παγίδα. Εάν όντως δεν σας αρέσει ο τρόπος ζωής σας και πιάνετε τον εαυτό σας να μην ολοκληρώνει εργασίες και υποχρεώσεις, να τις αναβάλλει συστηματικά και τελικά τρέχετε συνεχώς χωρίς να φτάνετε πουθενά και χωρίς να σας μένει χρόνος για τίποτα από όλα εκείνα που σας αρέσουν να κάνετε, τότε ΠΡΕΠΕΙ να βάλετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας σε πρόγραμμα. Παρακάτω θα σας αναλύσω τα τέσσερα βασικά βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε για να το πετύχετε.

  1. ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ Χρειάζεται να αφιερώσετε 10΄- 30’ κάθε μέρα για να δείτε και να θυμηθείτε τον στόχο που έχετε για τη ζωή και την επιχείρησή σας και έπειτα να δώσετε την εντολή στο μυαλό σας να τον πραγματοποιήσει.
  2. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ: Εφόσον έχουμε δείξει στο μυαλό μας την εικόνα που θέλουμε να πετύχουμε, είναι σαν να του έχουμε δώσει την εντολή να ψάξει για να βρει τα απαραίτητα βήματα και στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε και να κάνουμε για να φτάσουμε στην επίτευξή αυτής της εικόνας που μόλις του έχουμε προβάλλει.
  3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Από τη στιγμή που ξέρουμε ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας, μένει να αναλάβουμε δράση μέσα από το καθημερινό μας πρόγραμμα για να τις κάνουμε πράξη. Τις βάζουμε σε σειρά προτεραιότητας και τις χωρίζουμε σε μικρά βήματα – καθημερινές ενέργειες που θα τα προγραμματίσουμε μέσα από το σύστημα της χρονοδιαχείρισης. Με αυτόν τον τρόπο, ό,τι δεν εξυπηρετεί την επίτευξη του στόχου μας δεν θα μπαίνει στο πρόγραμμά μας. Έτσι δεν θα σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε και θα μένουμε 100% επικεντρωμένοι στις εργασίες μας.
  4. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: Η πειθαρχία, η συνεχής προσπάθεια και η δουλειά με το μυαλό μας που μας υπενθυμίζει τον «πόνο» που αισθανόμαστε όταν μένουμε στις ίδιες καταστάσεις και το όφελος που θα φέρει η αλλαγή στη ζωή μας είναι αυτή η κινητήρια δύναμη και η ώθηση που θα μας κρατήσει πειθαρχημένους σε στιγμές αδυναμίας. Μην παραδοθείτε στο κάλεσμα του υποσυνείδητου νου σας να μείνετε στη γνωστή γι’ αυτόν «άνεση και ασφάλεια». Επιμείνετε στις νέες αλλαγές που προσπαθείτε να κάνετε και ύστερα από κάποιες μέρες (από 18 έως 254, κατά μέσο όρο 66 μέρες) θα σας έχει γίνει συνήθεια η στόχευση και ο προγραμματισμός τόσο που μετά δεν θα μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αυτά!

Και έτσι, αγαπητοί μου, με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο μπορείτε να αλλάξετε, να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο που πιθανόν να βρίσκεστε και κυριολεκτικά να αλλάξετε τη ζωή σας αλλά και την επιχείρησή σας, αποκτώντας χρόνο για τη ζωή που πάντα θέλατε.

Απάντηση