ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ «ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ»

Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι το οποίο λέγεται «Σύνδρομο του Απατεώνα – Imposter Syndrome». Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια εσωτερική πεποίθηση ότι δεν είστε τόσο ικανοί όσο σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Και αυτό συνήθως πηγάζει από τη χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχετε.

Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτό το σύνδρομο χτυπάει τις γυναίκες περισσότερο από τους άντρες. Υπάρχει και στους άντρες μη με παρεξηγήσετε. Προέρχεται από την πεποίθηση πως η γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο, δυστυχώς με συνέπεια αυτή η πεποίθηση να έχει οδηγήσει στη χρόνια λεκτική και ψυχολογική βίας που έχουν υποστεί οι γυναίκες από γονείς, φίλους, συγγενείς ακόμα και από τους συζύγους τους.

Όσα πτυχία και να έχει μία γυναίκα, όσες γνώσεις και ευφυΐα , ΠΑΝΤΑ θα βρεθεί κάποιος στον δρόμο της που, για παράδειγμα, θα της πει: «Πήγαινε να πλύνεις καμιά κατσαρόλα».

Οι γυναίκες στην Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό) έχουν υποστεί χρόνια λεκτική και όχι μόνο βία που σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστρέψει την αυτοπεποίθησή τους, σε βαθμό που πλέον ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στις δυνατότητές τους! Αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους, την ευφυΐα τους αλλά και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Λοιπόν, καλοί μου, εγώ είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε αυτό το σύνδρομο και θα ήθελα να μου γράψετε όλες τις επιτυχίες σας σαν άσκηση! Όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι, δεν έχει σημασία. Θυμηθείτε πως εγώ δεν είχα σπουδάσει τίποτα μέχρι τα 35 μου χρόνια! Και οι σπουδές που έκανα μετέπειτα δεν είναι από πανεπιστήμιο, είναι από ιδιωτικές σχολές και προσωπικό ιδιωτικό coaching. Είμαι ΕΙΔΙΚΟΣ όμως στην online παρουσία μίας επιχείρησης, ειδικός στην ψυχολογική πώληση και το λανσάρισμα online εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Είμαι περήφανη για την πορεία μου και αυτό που θέλω με όλη μου την καρδιά είναι να είστε κι εσείς περήφανοι για τις δικές σας γνώσεις και επιτεύγματα!

Θέλω να σταματήσετε να πιστεύετε αυτά που σας λένε ή σας έχουν πει οι άλλοι όπως: «Είσαι τελείως άχρηστη/ος», «Δεν κάνεις για τίποτα», «Άσ’ το καλύτερα, εσύ δεν ξέρεις», «Τι ανοίγεις το στόμα σου να μιλήσεις;» ή «Τράβα να φτιάξεις κανένα φαΐ» και άλλα πολλά που δεν μπορώ να σκεφτώ αυτήν τη στιγμή. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να τα πιστεύετε όλα αυτά εδώ και τώρα!

ΑΞΙΖΕΤΕ – ΕΙΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ – ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, πολλοί γύρω σας δεν έχουν ιδέα γι’ αυτά που εσείς γνωρίζετε και που συνεχίζετε να μαθαίνετε σε καθημερινή βάση! Το ξέρω γιατί είστε εδώ αυτήν τη στιγμή, και για να είστε εδώ πάει να πει ότι μαθαίνετε ή ψάχνετε για να μάθετε!   

Πως ξεπερνάμε το Σύνδρομο Του Απατεώνα;

Θέλω να σας πω ότι ΔΕΝ έχει υπάρξει ούτε ένας επιτυχημένος μέντορας στο κόσμο που να μην έχει περάσει από αυτό το στάδιο της αμφισβήτησης, της χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης στο ξεκίνημά του. Όλα τα μεγάλα ονόματα το λένε και μας βοηθάνε να το ξεπεράσουμε. Έτσι λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου σας μεταφέρω σήμερα αυτήν τη γνώση.

1. Για να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας χρειάζεται εξάσκηση. Μπορείς να ξεπεράσεις το αίσθημα ότι δεν έχεις αρκετές γνώσεις εμπλουτίζοντάς τες. Μπορείς να ξεπεράσεις την πεποίθηση ότι δεν είσαι αρκετός, ικανός, έτοιμος, αγνοώντας το αίσθημα του φόβου (θυμηθείτε την άσκηση του φόβου) και της αβεβαιότητας κάνοντας πράξη τις απαιτούμενες ενέργειες που χρειάζεστε για την ανάπτυξή σας.

2. Τα συναισθήματα αυτά θα υπάρχουν, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικεντρώνετε την προσοχή σας στον στόχο σας, στο αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε, να μην επικεντρώνεστε στα αρνητικά συναισθήματα και θυμηθείτε την αποστολή σας και το μεγάλο σας «ΓΙΑΤΙ κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε».

3. Θα συνεχίσετε να αισθάνεστε σαν απατεώνες μέχρι να ξεπεράσετε αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις με ΠΡΑΞΕΙΣ. Κάνοντας πράξεις καταρρίπτετε την πεποίθηση ότι δεν είστε αρκετοί ή ικανοί να πετύχετε αυτό που θέλετε, γιατί απλούστατα ξεπερνώντας ένα εμπόδιο και κάνοντας το βήμα εκτός ζώνης ασφαλείας αποδεικνύετε στον εαυτό σας ότι ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ότι ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ και ότι ΕΧΕΤΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.

4. Επαναλαμβάνοντας τα άβολα (στην αρχή) βήματα ξανά και ξανά, μέσω των συνεχών ενεργειών που κάνετε, θα διαπιστώσετε ξαφνικά ότι δεν είστε καθόλου απατεώνες διότι είστε τα άτομα που συνεχώς σπρώχνετε τον εαυτό σας για την εξέλιξή σας και κάνετε πράξη αυτά που λέτε. Το σύνδρομο του απατεώνα παραμένει μέσα σας όταν συνεχίζετε να το ακούτε, να επικεντρώνεστε σε αυτήν την πεποίθηση και να παγώνετε αντί να αγνοήσετε αυτήν την περιοριστική εσωτερική φωνή και να κάνετε τα βήματα που χρειάζεται. Από τη στιγμή που θα κάνετε πράξη την απαιτούμενη ενέργεια θα εκτινάξετε την αυτοπεποίθησή σας στα ύψη γιατί θα αποδείξετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε απατεώνες.

5. Εάν πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα το πρόβλημα δεν είναι αν έχετε τις ικανότητες, το πρόβλημα είναι ότι έχετε τη συνήθεια να σκέφτεστε με τέτοιον τρόπο που σας σταματάει από την πρόοδο ακριβώς τη στιγμή που ξεκινάτε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

Εάν πραγματικά θέλετε να πετύχετε με την επιχείρησή σας, με τη νέα σας προσπάθεια τότε θα πρέπει να εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και παρόλα αυτά να κάνετε τις απαιτούμενες πράξεις για την ανάπτυξή σας. Θέλω να μπορείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα αισθάνεστε σαν απατεώνας στην αρχή, αλλά εσείς καλοί μου είστε το είδος των επιχειρηματιών που προχωράνε συνέχεια μπροστά όπως και να ‘χει πετυχαίνοντας τους στόχους τους.

Απάντηση