ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ COACHING ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ;

Με απλά λόγια, το coaching ή αλλιώς καθοδήγηση είναι μια διαδικασία που στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης και εστιάζει στο «εδώ και τώρα» και όχι στο μακρινό παρελθόν ή στο μέλλον. Η καθοδήγηση ξεκλειδώνει τις δυνατότητες ενός ατόμου ώστε να μπορέσει να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του. Το βοηθά να υλοποιήσει αυτά που μαθαίνει αλλά και να αποφύγει λάθη. Στην ουσία βοηθά τους ενδιαφερόμενους να πετύχουν τους στόχους τους πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα το έκαναν μόνοι τους.

Ποια είναι η δουλειά ενός coach;

Οι business coach παρέχουν συμβουλές και βοήθεια σε επιχειρηματίες. Τα καθήκοντα ενός business coach περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σχεδίων επιχειρησιακής δράσης και καθοδήγησης για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών αναγκών, τον εντοπισμό των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της επιχείρησης, την εύρεση λύσεων σε διάφορα επιχειρησιακά ζητήματα, την υποβολή συστάσεων και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις πελατών. Oι περισσότεροι business coach θα πρέπει να κατέχουν τις ακόλουθες δεξιότητες: επιχειρηματικό πνεύμα, προσοχή στις λεπτομέρειες, δημιουργικότητα, ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων, αποτελεσματική επικοινωνία, ενεργή ακρόαση και ικανότητες υπολογιστών.

Γιατί είναι απαραίτητη η δουλειά με έναν coach;

Ένας business coach θα βοηθήσει και θα καθοδηγήσει έναν επιχειρηματία στη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του, βοηθώντας τον να διευκρινίσει το όραμα της επιχείρησης και πώς αυτό ταιριάζει με τους προσωπικούς του στόχους. Η επιχειρηματική καθοδήγηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μιας επιχείρησης από το σημείο που βρίσκεται τώρα, στο σημείο-στόχο που ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θέλει να τη φτάσει.

To coaching και το mentoring μπορεί μερικές φορές να συγχέονται, καθώς και οι δύο ρόλοι «φέρνουν τα χρόνια της εμπειρίας τους στο τραπέζι». Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι ένας μέντορας επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλών, ενώ ο/η coach θα βοηθήσει τον πελάτη του με τον σχεδιασμό των στόχων του ακολουθώντας πρακτικά βήματα, αλλά και θα τον κρατήσει συνεπή στις ευθύνες του μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή του επιτυχία.

Ποια προβλήματα θα σε βοηθήσει να λύσεις;

Ένας/μία business coach θα σας βοηθήσει να λύσετε τα εξής προβλήματα:

– Σας βοηθάει να απαλλαγείτε από το μπέρδεμα και την απορία «από πού να ξεκινήσω;»

– Σας βοηθάει να δείτε με ξεκάθαρο τρόπο τις δυνατότητες που έχετε σαν άτομο και σαν επιχειρηματίας.

– Σας βοηθάει να βάλετε ένα ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής με συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα σας φτάσουν στον στόχο σας πιο γρήγορα.

– Σας κρατάει υπεύθυνους στις εργασίες σας και τις υποχρεώσεις σας αρχικά προς τον εαυτό σας και ύστερα προς την επιχείρηση σας.

– Σας κρατάει το χέρι σε όλη τη διαδρομή δίνοντάς σας τις πολύτιμες συμβουλές του και την σωστή απαιτούμενη καθοδήγηση για την αποφυγή των λαθών.

– Σας βοηθάει να γίνετε με τη σειρά σας οι ειδικοί και οι καλύτεροι στον χώρο σας.

– Σας ενθαρρύνει και σας παροτρύνει να ξεπεράσετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις.

– Σας βοηθάει να αναδείξετε τα προσωπικά σας χαρίσματα και τις υπέροχες δυνατότητές σας βοηθώντας σας με αυτόν τον τρόπο να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας.

– Σας βοηθάει στη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου βοηθώντας σας να προβείτε σε σωστά μελετημένες αποφάσεις και δράσεις.

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της συνεργασίας;

Αφού ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης διευκρινίσει τους στόχους που θέλει να πετύχει, ο coach αναλαμβάνει την επιχείρηση του πελάτη του εξετάζοντας τη μέχρι στιγμής πορεία και τις προσπάθειες/ενέργειες που έχει κάνει ο πελάτης. Ο coach έχει τη δυνατότητα με βάση την εκπαίδευση αλλά και την εμπειρία που έχει να αναγνωρίσει τα κενά και τα «λάθη» που υπάρχουν στην επιχείρηση δίνοντας την απαραίτητη στρατηγική καθοδήγηση, βοηθώντας τον επιχειρηματία στον προγραμματισμό, την ιεράρχηση των στόχων και των βημάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της επιχείρησης, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον στόχο του.  Ένας business coach θα συναντά τακτικά τους πελάτες του, είτε εβδομαδιαίως είτε μηνιαίως, για να παρακολουθεί την πρόοδο τους.

 Ο business coach βοηθά τους πελάτες του να καταλάβουν ποιοι είναι οι στόχοι τους και να δημιουργήσουν τον δικό τους χάρτη προς την επιτυχία.  Η γνώση και η εμπειρία ενός επιτυχημένου coach μπορούν να προσφέρουν ή να φωτίσουν την προοπτική που έχει η κάθε επιχείρηση βοηθώντας τους πελάτες του να δουν πραγματικά τις δυνατότητες που έχουν, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να τις δουν ή να τις καταλάβουν. Έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους πελάτες τους να βάλουν τις σκέψεις τους σε σειρά προτεραιότητας περιμένοντας μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην επιχείρηση τους με συνέπεια να φτάνουν τους στόχους τους πιο γρήγορα.

Ένας business coach έχει το συμφέρον των πελατών του στην καρδιά του γιατί με πολύ απλά λόγια (όπως το έχω πει πολλές φορές), η επιτυχία τους είναι η επιτυχία του.

Ποια είναι η μεταμόρφωση που θα έχουμε;

Η μεταμόρφωση που έχει ο κάθε πελάτης είναι όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό. Ένας business coach δουλεύει μαζί με τον πελάτη του πρώτα για τη βελτίωση της νοοτροπίας του κι έπειτα για τη βελτίωση των στρατηγικών μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί μέσα στην επιχείρηση του, βοηθώντας τον να πετύχει τη μεταμόρφωση προς τον καλύτερο επαγγελματικό του εαυτό.

Γι’ αυτό εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή έχετε ήδη μια επιχείρηση και θέλετε να την αναπτύξετε με σίγουρο, ασφαλή, μελετημένο και πιο γρήγορο τρόπο η συμβουλή μου είναι να επενδύσετε στον εαυτό σας (γιατί η επένδυση αυτή είναι σε εσάς και όχι στον coach ή τον μέντορα) και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου και γνωστού business coach.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Άννα Γουίλσον

Success and freedom business coach

Sales Psychology Expert

Online Course Launching expert.

Απάντηση