ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ

Δέχομαι αρκετές φορές αυτή την ερώτηση κι έχω αντιληφθεί ότι απασχολεί πολλούς από εσάς. Φίλοι και γνωστοί έρχονται στην επιχείρησή μας και μας ζητάνε, πολλές φορές απαιτούν, να τους προσφέρουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας σε πολύ χαμηλές τιμές ή ακόμα και δωρεάν. Αν αρνηθούμε, θίγονται και άλλες φορές σταματούν και να μας μιλάνε. Αυτό μας προκαλεί θυμό, στεναχώρια, τα βάζουμε με τον εαυτό μας ή μ’ εκείνους και πολλές φορές είναι ψυχοφθόρο γιατί δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι κάνουμε με αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά στην Ελλάδα όταν φίλοι και συγγενείς μας ζητάνε τις υπηρεσίες μας δωρεάν.

1. Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΠΕΘΑΝΕ! Ναι, όπως σας το λέω, έτσι θα το πείτε κι εσείς. Είμαι σίγουρη ότι θα δυσανασχετήσουν, θα σας κρατήσουν μούτρα, ίσως κάποιοι να μη σας ξαναμιλήσουν… Με συγχωρείτε αλλά ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και όχι φιλανθρωπικός οργανισμός. Αυτό που θέλω να σας πω εδώ είναι ότι αν δεν σταθείτε από την πρώτη στιγμή στο ύψος σας, αν δεν σεβαστείτε τον εαυτό σας αλλά και τη δουλειά σας, κι αν εσείς δεν πείτε από την αρχή στον κύκλο σας ότι κανείς δεν θα παίρνει από εσάς τζάμπα, τότε αυτόματα καταδικάζετε τον εαυτό σας αλλά και την επιχείρησή σας βάζοντάς της ταμπέλα «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ή/και «HOBBY».


2. ΦΙΛΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ. Ναι, μπορείτε να πείτε στον κοντινό σας κύκλο (μόνο οικογένεια και κολλητή φίλη) ότι θα τους κάνετε μία καλύτερη τιμή. Δεν είναι σωστό να δίνετε χαμηλές τιμές σε όλους όσους γνωρίζετε, γιατί απλούστατα δεν σας συμφέρει. Θυμηθείτε, είστε επιχειρηματίας. Σε γνωστούς δεν κάνουμε φιλικές τιμές αλλά ίσως να κάνουμε διευκόλυνση με πληρωμή σε δόσεις.


3. ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πολλές φορές οι φίλοι μας, οι γνωστοί ακόμα και η οικογένειά μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ τι σημαίνει να έχεις επιχείρηση, πράγμα που σημαίνει ότι αν πραγματικά αγαπάτε αυτό που κάνετε και θέλετε να κερδίζετε χρήματα από την επιχείρησή σας, ΠΡΕΠΕΙ να είστε σοβαροί και να τους εξηγήσετε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Κυριολεκτικά. Πείτε τι έξοδα έχετε, τι σας κοστίζει εσάς σε χρόνο και υλικά για να φτιάξετε το προϊόν και ρωτήστε τους αν
αυτοί θα δέχονταν να το διαθέσουν δωρεάν, ή σε πολύ χαμηλή τιμή. Πώς θα  στηρίξετε την οικογένειά σας; ΜΟΝΟ με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν και θα σας δουν με διαφορετικό (καλό) μάτι, θα σεβαστούν τον κόπο και τον χρόνο σας αλλά πάνω από όλα θα καταλάβουν ότι είστε σωστή ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ. 


4. ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ; Εάν μέχρι τώρα κάνατε αυτό που αγαπάτε ερασιτεχνικά και δίνατε τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες σας σε φίλους και γνωστούς χωρίς αμοιβή ή για ελάχιστα χρήματα τότε θα πρέπει να ανακοινώσετε ότι θα κάνετε το επόμενο βήμα και θα το κάνετε επαγγελματικά. Πρέπει να τους εξηγήσετε ότι από εδώ και πέρα δεν θα μπορείτε να τα παρέχετε δωρεάν ή στην πολύ χαμηλή τιμή που χρεώνατε μέχρι τώρα γιατί απλούστατα θα κάνετε έναρξη, θα πληρώνετε φόρους, θα πληρώνετε προμηθευτές κλπ.

Είναι γεγονός, όταν εσείς οι ίδιοι πιστεύετε στον εαυτό σας και στην επιχείρησή σας και τη σέβεστε, τότε και όλοι γύρω σας θα κάνουν το ίδιο.

Σας καλώ στη δωρεάν ομάδα μας στο Facebook Λαμπρή Επιχειρηματίας και Μαμά group για να ανακαλύψετε κι άλλα tip και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας. Σας περιμένω

Απάντηση