ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Χωρίς κοινό μιλάτε σε ένα άδειο δωμάτιο. Χρειάζεστε ένα κοινό, όχι μόνο για να πουλήσετε, αλλά για να κατανοήσετε τις ανάγκες του και να προσαρμόσετε ανάλογα τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας.

Ωστόσο, αυτό το κοινό πρέπει να είναι σχετικό με το αντικείμενό σας αλλιώς θα μιλάτε σε ένα γεμάτο δωμάτιο όπου κανένας δεν σας ακούει!

1. ΑΡΧΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ – Πολλοί επιχειρηματίες ξεκινάνε χωρίς αυτό και καταλήγουν να έχουν λάθος κοινό, επομένως μηδέν πωλήσεις.

Θα σας δώσω ένα ακραίο παράδειγμα για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτό που εννοώ. Αν είστε διοργανωτής γάμου, είναι απίθανο να ψάχνετε τον ιδανικό σας πελάτη σε μια ομάδα στο Facebook με όνομα «Eλεύθερη κι Ωραία».

Αναρωτηθείτε τα εξής για να βρείτε τον δικό σας ιδανικό πελάτη:

Ποιο είναι το φύλο του;

Σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκει ;

Πώς είναι η ζωή του;

Σε τι είδους επιχείρηση/δουλειά βρίσκεται;

Ποια ορολογία/γλώσσα του ταιριάζει;

Τι του αρέσει και τι όχι;

Σε ποια social media συχνάζει;

Άσκηση: Γράψτε ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σας και τρία μέρη όπου μπορείτε να τον βρείτε.

 2. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ – Τα live στο Facebook είναι αυτά που προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο, ωστόσο είναι άλλοι που προτιμούν να μεγαλώνουν το κοινό τους στο Instagram.

Το Facebook, το Instagram και το Pinterest είναι υπέροχοι δωρεάν χώροι για να σας βοηθήσουν να βρείτε και να φροντίσετε το κοινό σας.

Γίνετε μέλη των ομάδων στο Facebook όπου βρίσκεται το κοινό-στόχος σας, προσφέρετε συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα που γνωρίζετε –ακόμα κι αν δεν σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσίες της επιχείρησής σας– για να σας γνωρίσουν.

Ξεκινήστε συζητήσεις χωρίς πωλήσεις, προσφέρετε αξία, δώστε πραγματική βοήθεια, συμμετέχετε και χρησιμοποιήστε την ομάδα για να προωθήσετε θετικά τον εαυτό σας.

Ξεκινήστε συνομιλίες και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Instagram, το Twitter και το LinkedIn.

Συμβουλή Bonus: Μην υπερβείτε τον εαυτό σας, περιορίστε τον χρόνο κοινωνικής δικτύωσης στα 30-60 λεπτά την ημέρα, ώστε να μην πέσετε στη μαύρη τρύπα του ατελείωτου scrolling down.

Άσκηση: Βρείτε σήμερα πέντε ομάδες στο Facebook για να συμμετέχετε, όπου θα βρείτε το ιδανικό κοινό σας.

3. ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΑ – Μπορείτε να βοηθήσετε πραγματικά το κοινό σας με θέματα που τους καίνε; Κάντε το!

Ρωτήστε σε τι χρειάζονται βοήθεια και ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους. Επιλέξτε τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις και δώστε συμβουλές, οδηγήστε τους προς την εξειδίκευσή σας, ώστε να σας μάθουν, να σας γνωρίσουν, να τους αρέσετε και τελικά να σας εμπιστευτούν. Αφού επιτευχθεί αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να πουλάτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας με μεγαλύτερη ευκολία.

Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία μεθόδων μάρκετινγκ για να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό, π.χ. διαδικτυακά σεμινάρια, newsletter, κοινωνικά μέσα, lead magnets κλπ.

Άσκηση: Καταγράψτε τα δύο κορυφαία σημεία πόνου του κοινού σας.

 4. ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη του παράγοντα «know, like, trust» στο διαδίκτυο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και παίρνει αρκετό χρόνο. Γι’ αυτό μην υποτιμάτε τη σημασία των ζωντανών εμφανίσεων.

Αναζητήστε εκδηλώσεις όπου συχνάζει το κοινό σας. Μπορείτε ακόμα και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας σαν ομιλητή.

Εάν δεν μπορείτε να βγείτε και να πάτε τόσο συχνά όσο θα θέλατε σε αυτές τις εκδηλώσεις, τα διαδικτυακά σεμινάρια ή τα ζωντανά βίντεο στο Facebook και το Instagram, σας δίνουν την ευκαιρία να ξεπεράσετε αυτό το εικονικό εμπόδιο.

Άσκηση: Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, κάντε ένα ζωντανό βίντεο σε μία από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείτε και μιλήστε για ένα από τα κοινά σημεία πόνου του ιδανικού σας πελάτη.

5. ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ Ή PODCASTS

Προωθήστε την επιχείρησή σας σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς και podcasters οι οποίοι φιλοξενούν εκπομπές που στοχεύουν στην ίδια αγορά-στόχο με εσάς. Είναι ανεκτίμητη ευκαιρία προβολής του περιεχόμενου σας για κοινή χρήση με το κοινό σας ξανά και ξανά. Επιπλέον, θα προσεγγίσετε και το κοινό του οικοδεσπότη.

Σκεφτείτε τι αξία θα δώσετε στην εκδήλωση ή το podcast και επικοινωνήστε με τον οικοδεσπότη, «πουλήστε» τον εαυτό σας και περιγράψτε τα οφέλη που θα έχει από εσάς σαν επισκέπτη.

Άσκηση: Βρείτε σήμερα τρεις οικοδεσπότες παραγωγούς ή podcaster για την προώθησή σας.

Εάν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, κάντε κλικ ΕΔΩ για να εγγραφείτε στη δωρεάν ομάδα μου στο Facebook, ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ 4% και να γνωρίσετε άλλους ομοϊδεάτες επιχειρηματίες. Ανυπομονώ να σας δούμε εκεί!

Απάντηση