4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Ελευθερία και χρόνος. Τα δύο πράγματα που όλοι θέλουμε στη ζωή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πελάτες μου έρχονται σε μένα και επενδύουν στα προγράμματά μου, όπως το VIP 1-1 και το 12 Βήματα. Θέλουν να έχουν οικονομική ασφάλεια και να είναι σε θέση να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν, να κάνουν τη δουλειά με την οποία είναι παθιασμένοι και να παίρνουν άδεια όταν θέλουν ή χρειάζονται. Όπως ακριβώς κι εγώ.

Μαντέψτε τι έχω. Έχω επαγγελματική και οικονομική ελευθερία. Ξυπνάω κάθε μέρα και κάνω τη δουλειά που αγαπώ και απολαμβάνω. Αυτή είναι η ζωή μου. Τη σχεδίασα, και με σοβαρή δουλειά, τη μετέτρεψα σε πραγματικότητα. Το καλύτερο; Κι εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο.

Η ελευθερία σας δίνει τον χρόνο να κυνηγήσετε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς. Σας επιτρέπει να αρπάζετε τις ευκαιρίες και να τις εκμεταλλεύεστε στο έπακρο. Σας επιτρέπει να ακούτε το σώμα σας όταν σας ζητάει να ξεκουραστείτε και σας διασφαλίζει ότι δεν θα αισθάνεστε ένοχοι για το ρεπό που παίρνετε για να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Από τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ξέρω ότι έχετε μεγάλα όνειρα και στόχους. Δεν έχω όλες τις απαντήσεις, αλλά γνωρίζω πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ελευθερία στη ζωή σας. Και είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζετε. ΩΣΤΟΣΟ, πρέπει να αναλάβετε δράση.

Το μυστικό είναι να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ 4 βήματα για να αποκτήσετε μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερο χρόνο, εστιάζοντας σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να σας οδηγήσουν στο σημείο που θέλετε να είστε.

1. Εστιάστε την προσοχή σας

Εάν εργάζεστε για να ολοκληρώσετε μία εργασία, απενεργοποιήστε όλους τους περισπασμούς. Ο ήχος που κάνει το τηλέφωνό σας όταν λαμβάνετε μια ειδοποίηση ή ο ήχος που κάνει ο υπολογιστής σας όταν έρχεται ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμπεριλαμβάνονται στο «σύνδρομο λαμπερού αντικειμένου» (shiny object syndrome). Παρόλο που μπορεί να θέλετε να ανταποκριθείτε κατευθείαν σε πελάτες για να τους ικανοποιήσετε με την άμεση επικοινωνία, η ευχαρίστηση όταν το κάνετε, θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πώς θα αισθανθείτε όταν ολοκληρώσετε ένα βήμα που σας φέρνει πιο κοντά στους στόχους σας. Κανείς δεν περιμένει να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και να είστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο. (Εάν συμβαίνει αυτό, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να θέσετε όρια και προσδοκίες μέσω συμβολαίου. Σήμερα!)

Αυτό ισχύει και για την προσωπική σας ζωή, όχι μόνο για την επιχείρησή σας. Είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να πλύνετε τα πιάτα σας αν έχετε κλειστή την τηλεόραση αντί να τα πλένετε παρακολουθώντας την. Μπορείτε να γράψετε μια ανάρτηση για το blog σας σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα εάν η μόνη καρτέλα που έχετε ανοίξει είναι το έγγραφο στο οποίο εργάζεστε.

Θυμηθείτε, το μεγάλο σας ΓΙΑΤΙ θα σας βοηθήσει επίσης να εστιάσετε την προσοχή σας. Δεν είστε σίγουροι ποιο είναι αυτό; Δοκιμάστε να ορίσετε τι σημαίνει επιτυχία για εσάς!

2. Δημιουργήστε χρονικά μπλοκ

Ακούμε τόσα πολλά για το multi-tasking, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν αποδοτικά πολλές δουλειές μαζί. Όταν εκτελείτε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά, χάνετε την εστίαση και σίγουρα δεν δίνετε το 100% στην προσπάθεια αυτή. Αφιερώστε, λοιπόν, χρόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά και δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσετε. Τα χρονικά μπλοκ μέσα στην ημέρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε περισσότερη ελευθερία και χρόνο στη ζωή σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για οποιαδήποτε εργασία ή προσωπική δραστηριότητα. Η χρήση του χρονικού μπλοκ λειτουργεί επειδή προγραμματίζετε κυριολεκτικά ολόκληρη την ημέρα σας για τα πράγματα που χρειάζεστε και θέλετε να κάνετε.

Οι πελάτες μου μου λένε ότι η αλλαγή αυτού του τομέα στην επιχείρησή τους κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά. Χωρίς σωστή διαχείριση του χρόνου πανικοβάλλονται και νιώθουν ότι δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τίποτα, τους κυριεύει το άγχος εξαιτίας του όγκου των εργασιών που πρέπει να γίνουν, με συνέπεια να ξεκινάει η αναβλητικότητα. Η μέθοδος του time blocking τους έχει βοηθήσει να γίνουν 100% πιο παραγωγικοί.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να περάσετε το πρώτο μέρος της ημέρας δουλεύοντας για τις αναρτήσεις σας, επιλέξτε να δεσμεύσετε αυτόν τον χρόνο για τον σκοπό αυτό. Ή, εάν προτιμάτε να κάνετε γυμναστική στο τέλος της ημέρας σας, δεσμεύετε το ανάλογο χρονικό μπλοκ. Με τη δέσμευση του χρόνου σας, παραμένετε επικεντρωμένοι στη δουλειά σας, εστιάζετε την προσοχή σας και τελειώνετε τις εργασίες σας πιο γρήγορα!

Ξεκινήστε πρώτα με μια μεγάλη εργασία, κατά προτίμηση αυτήν που δεν θέλετε να κάνετε. Μπορείτε να αφιερώσετε μικρά χρονικά διαστήματα για να ασχοληθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να κοιτάξετε τα email σας, αλλά χρησιμοποιήστε τα μεγάλα χρονικά μπλοκ για να εκτελέσετε τις πραγματικά χρονοβόρες ή/και σημαντικές εργασίες.

Συμπληρώστε ολόκληρη την εβδομάδα με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε όλες οι εργασίες σας να είναι προγραμματισμένες. Έτσι όταν εργάζεστε θα μπορείτε να επικεντρωθείτε πλήρως στο αντικείμενό σας αντί να σκέφτεστε «πρέπει να κάνω το ένα ή το άλλο». Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο και να μπορέσετε να χαλαρώσετε γνωρίζοντας ότι έχετε προγραμματίσει χρόνο την Τρίτη για το ένα και την Πέμπτη για το άλλο. Έχετε ξανά τον έλεγχο του χρόνου σας.

Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβεί κάτι αναπάντεχο ή έκτακτο και το πρόγραμμά σας να μην πάει ακριβώς όπως το είχατε σχεδιάσει. Ωστόσο, ξεκινώντας αυτή την καλή συνήθεια, είναι πιθανότερο  να μην σας αποπροσανατολίσει από τον στόχο σας.

3. Κρατήστε τα επίπεδα ενέργειας υψηλά

Για να έχετε περισσότερη ελευθερία και χρόνο στη ζωή σας, είναι απαραίτητο να εκτελείτε τις εργασίες σας με γρήγορο ρυθμό και την υψηλότερη απόδοση. Για να μπορείτε όμως να ανταπεξέρχεστε σε αυτές τις απαιτήσεις θα πρέπει να διατηρείτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα. Το να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε σωστά, να πίνετε νερό και να ασκείστε είναι εξαιρετικοί τρόποι για να διατηρείτε την ενέργειά σας. Ίσως νομίζετε ότι δεν έχετε το χρόνο (ή ελευθερία) για να τα κάνετε όλα αυτά. Αν πραγματικά θέλετε ελευθερία, μπορείτε και πρέπει να το καταφέρετε.

Δεν θα σας πω να μην εργάζεστε πολλές ώρες όταν ετοιμάζετε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, όταν ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση ή περνάτε από μια ανώτερη διαδικασία. Ωστόσο, αν εργάζεστε συνέχεια υπερβολικά πολλές ώρες, κανείς δεν θα σας απολαμβάνει – ούτε ο σύντροφός σας, οι φίλοι σας, τα παιδιά σας, ούτε καν η επιχείρησή σας, καθώς στο τέλος θα εξαντληθείτε. Γι’ αυτό να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και να του δίνετε διαλείμματα και χρόνο εκτός δουλειάς. Αυτό είναι δύσκολο για πολλούς επιχειρηματίες, αλλά αν δεν το κάνετε τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο στο μέλλον!

4. Προτεραιότητες

Με την εκτέλεση πολλών εργασιών ταυτόχρονα, θα τρελαίνετε τον εαυτό σας (πιστέψτε με το έχω κάνει!) Κρατήστε τις προτεραιότητές σας υπό έλεγχο για κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα. Και αν η παραγωγικότητά σας μένει πίσω; Αφήστε κάτι, δεν πειράζει.

Συχνά προσθέτουμε στη λίστα των υποχρεώσεών μας πολλές εργασίες που δεν είναι «must dos» ή είναι απλώς περαστικές ιδέες. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο-planner σας για να διατηρήσετε τις προτεραιότητές σας κάθε μέρα και στη συνέχεια δημιουργήστε μια λίστα υποχρεώσεων για κάθε μία. Εάν υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν άμεσα, προσθέστε τα στη λίστα “μέλλον” ή “άλλο”. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξεχάσετε κάποια καλή ιδέα αλλά ταυτόχρονα θα ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες σας.

Οι εργασίες στη λίστα σας πρέπει να είναι απτές – θα πρέπει να γνωρίζετε πότε τις έχετε ολοκληρώσει, αναλύοντας τες όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να φαίνεται ότι δουλεύετε περισσότερο, αλλά αυτή η διαδικασία σας βοηθά να αξιολογήσετε εάν είναι πραγματικά σημαντικές για την επιχείρηση ή τη ζωή σας.

Θυμηθείτε, τίποτα δεν θα συμβεί σε μία νύχτα. Είναι μια διαδικασία. Αλλά σας εγγυώμαι ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας. Μιλάμε για τη διαχείριση του χρόνου με περισσότερες λεπτομέρειες στο δεύτερο μάθημα του προγράμματος μου, «12 Βήματα για πληρότητα κρατήσεων και υπεροχή» – μπορείτε να εγγραφείτε εδώ για να είστε από τις πρώτες που θα μάθει πότε θα ανοίξουν οι εγγραφές! Εναλλακτικά, εάν χρειάζεστε περισσότερη προσωπική υποστήριξη και κάποιον να σας κρατάει συνεπή στις εργασίες σας, μπορείτε να εγγραφείτε στην ιδιωτική ομάδα μου στο Facebook, στο μοναδικό ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΟ club μελών για φιλόδοξες και αποφασιστικές γυναίκες επιχειρηματίες, όπου θα βρείτε εκπαιδεύσεις από εξειδικευμένους καλεσμένους, εξατομικευμένη υποστήριξη και βέβαια εκεί μοιράζομαι πολλές επιχειρηματικές πληροφορίες. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Απάντηση